top of page

כוכב שביט חדש מקשט את שמי הלילה


Photo by Kirk Mattila

בימים הקרובים תוכלו לצפות בשמיים בבירור (ובעין בלתי מזוינת) בכוכב השביט NEOWISE שהתגלה לאחרונה. כרגע השביט נמצא מאוד קרוב לשמש ולכן כדי לראות אותו עליכם יהיה לקום ב-4 לפנות בוקר ולהביט אל עבר השחר. אבל ככל שיחלפו הימים במהלך החודש הקרוב (יולי) הוא יהפוך להיות גבוה יותר בשמים ויגיע לנקודה הכי נוחה לצפיה ב-23 ליולי.

שביט, או כוכב שביט, הוא גוף שמיימי קטן המורכב בעיקר מקרח, אשר מקיף את השמש במסלול אליפטי. בנקודה אחת הוא מאוד קרוב אליה ובנקודה הרחוקה, הוא יכול להיות רחוק הרבה יותר מכל יתר כוכבי הלכת במערכת השמש. זמן הקפה אחת סביב השמש יכול להגיע למאות ואלפי שנים. במקרה של NEOWISE זמן ההקפה הוא 6,766 שנים! ישנם המון כוכבי שביט שמקיפים את השמש באופן הזה ולא נדע מקיומם בתקופת חיינו.

כוכב השביט התגלה ב-27 למרץ 2020 ע״י טלסקופ החלל NEOWISE ונקרא על שמו. הוא עבר בנקודה הכי קרובה שלו לשמש ב-3 ליולי. ברגע שכוכב שביט מתקרב לשמש, היא ממיסה ומפרקת חלקים ממנו, מה שמותיר מאחוריו שני זנבות, האחד של גז, שנוצר מאדי הקרח, והשני של אבנים קטנות הנקראות ״מטאורואידים״. גודלם יכול לנוע מגודל של גרגר חול עד גודל של וילה בת 4 קומות. קטן מזה ייקרא אבק כוכבים, וגדול מזה ייקרא אסטרואיד.

הזנבות של שביט הייל-בופ. העליון הוא שובל האבק והתחתון הוא שובל הגז. קרדיט: נאסא

במקרים שמסלול כדוה״א מצטלב עם מסלול שבו עבר כוכב שביט, הוא בעצם ״מתנגש״ בשובל של המטאוריטים וכך נוצרת התופעה הנקראת ״מטר מטאורים״. דוגמא למטר מטאורים שאנחנו מכירים טוב היא מטר הפרסאידים (שהשנה יהיה בשיאו ב-12 לאוגוסט) שנוצר ממסלולו של ״סוויפט טאטל״, כוכב שביט שמשלים הקפה סביב השמש פעם ב-133 שנים.

בדקה 4:00 ניתן לראות את השביט כפי שצולם מתחנת החלל הבינלאומית

קרדיט לתמונה העליונה: Kirk Mattila


bottom of page