האורות בשמיים
שמי הלילה מקושטים בניצוצות שמגיעים אלינו מכל מני מקורות ביקום. במבט אחד, אנחנו נחשפים לאינספור חלקיקי אור שמגיעים ממרחקים וזמנים שונים. הנה הסבר על כמה מהגורמים שמפיקים את הניצוצות האלה:
כוכבים
נתחיל עם קצת פרופורציות: לאור של השמש לוקח 8 שניות להגיע אלינו, ולאור מאלפא קנטאורי - הכוכב הכי קרוב אלינו חוץ מהשמש - לוקח יותר מארבע שנים (!) להגיע אלינו (במילים אחרות, המרחק בינינו הוא ארבע שנות אור). אז הנצנוץ בשמיים שהוא אלפא קנטאורי, בעצם מראה לנו את האור שהיה בו לפני מעל ל4 שנים. יתר הכוכבים ממוקמים ה-ר-ב-ה יותר רחוק ממנו, ולאור שלהם יכול לקחת מאות ואלפי שנים להגיע לעינינו. כשחושבים על זה - אורות הכוכבים בשמיים הם ייצוגים של העבר, רובם בקעו לפני שהיינו קיימים.
כוכבי הלכת השכנים
אורות נוספים שאנחנו רואים בשמיים הם בעצם החזרי אור של השמש מכוכבי הלכת השכנים שלנו. כוכבי לכת, בניגוד לכוכבים, מקבלים אור ולא מייצרים אור. כמו שפנס יאיר כדור בחדר חשוך (הפנס הוא הכוכב והכדור הוא כוכב הלכת). הרבה פעמים ניתן לראות בקלות את מאדים, צדק ושבתאי.
הירח
בגלל שהירח שלנו מקיף אותנו, סיבוב בחודש, אנחנו רואים את האור פוגע בו בכל הזויות. כשהוא ממוקם באמצא, בינינו לבין השמש, הצד המואר פונה אליה, והחשוך אלינו, ולכן ״אין ירח״. כשאנחנו ממוקמים באמצע, בין הירח לשמש, הצד המואר שלו פונה אלינו ולכן יש ״ירח מלא״. פעם בכמה שנים המיקומים מסתדרים בשורה מושלמת והשמש, כדוה״א והירח מתיישרים, ואז יש 2 תופעות שיכולות לקרות: ליקוי ירח: בליל ירח מלא, כדוה״א מטיל את צלו על הירח למספר דקות. וליקוי חמה, בו הירח מסתיר את השמש ומטיל את צילו על כדוה״א, באמצא היום.
הנה פרוייקט מהמם שמחקה את התאורה הטבעית של השמש על הירח:
ישנם עוד גרמי שמיים שמאירים את הלילה שלנו, כמו לווינים מלאכותיים, שביטים, מטאורים ואף גלקסיות שלמות, שפולטות את אורם של מליוני כוכבים בבת אחת. החלל החיצון הוא מקום עשיר ורבוי גופים שמימיים בכל מני גדלים וצורות, אז פעם הבאה שתביטו למעלה - זכרו שאתם מסתכלים על ההסטוריה של היקום, פרוסה לרסיסים של אור וזמן.